Gå direkt till innehåll
Forskningsprojekt bakom ny guide som hjälper människor med tugg- och sväljsårigheter

Pressmeddelande -

Forskningsprojekt bakom ny guide som hjälper människor med tugg- och sväljsårigheter

Det behövs nya och gemensamma riktlinjer och hjälpmedel för personal i vården när man ska välja mat till patienter med tugg och sväljsvårigheter. Utifrån det Vinnovafinansierade projektet ”konsistensoptimering och sensorisk design för hälsa och välbefinnande hos äldre”, som pågått i hela tre år, har Findus Special Foods, lanserat en helt ny konsistensguide. Konsistensguiden ska vara som hjälp till vårdpersonal, när man ska välja konsistens på maten till patienter med tugg- och sväljsvårigheter. Guiden utgår från Livsmedelsverkets ”Mat och näring för sjuka inom vård och omsorg” och dess benämningar av olika konsistenser, men har ersatt ”hackad och lättuggad” till ”grov Patékonsistens”. - Vi hoppas att spridningen av den nya konsistensguiden ska leda till en enhetligare terminologi i vården, säger Katarina Möller, leg dietist och nutritionschef på Findus Sverige AB, som tagit fram guiden. - Vi vill också uppmärksamma de problem som människor med tugg- och sväljsvårigheter har idag, säger Katarina. - Konsistensguiden förutsätter att patienten får träffa en person som kan göra en individuell bedömning av patientens behov, berättar Katarina. Idag är relativt få personer kvalificerade att göra denna typ av bedömning Hittills har olika konsistenser haft olika benämningar på olika vårdenheter, något som riskerar att skapa förvirring i kommunikationen mellan olika vårdnivåer och instanser. Minst 150.000 människor har tugg- och sväljsvårigheter. Om de inte får bra hjälp riskerar de att de att inte får ett bra näringsintag. Även Socialstyrelsen har betonat att adekvat näring är lika viktigt som annan medicinsk behandling. Studier visar att cirka 30 procent av de äldre är drabbade av tugg- och sväljsvårigheter. Problemet är också vanligt efter exempelvis stroke, skallskador och neurologiska sjukdomar som Parkinson, MS och ALS. - Det finns en risk att tugg- och sväljsvårigheter inte uppmärksammas och att patienterna därmed inte får den näring de behöver, säger Katarina Möller. - Det innebär en situation som står i direkt motsats till Socialstyrelsens direktiv att individens nutrition ska betraktas på samma sätt som all annan medicinsk behandling, säger Katarina. Det behövs därför en ordentlig satsning på utbildning och information kring konsistensoptimering av mat /näring inom vården. Findus kommer att producera den nya Konsistensguiden i både ett enkelt fickformat samt i A4- och A3-format (se bifogad Pdf för fickformat). För mer information kontakta Katarina Möller, nutritionsansvarig på Findus Sverige AB, telefon 040 – 20 41 02 eller e-post katarina.moller@se.findus.com Mer information om Findus Special Foods finns på vår hemsida www.findusfoodservices.se/specialfoods Om Findus (www.findusfoodservices.com) Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden, samt drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonial produkter för konsumentmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 1100 medarbetare och omsätter cirka 300 miljoner euro. Huvudkontoret finns i Malmö.

Ämnen

Kontakter

  • Forskningsprojekt bakom ny guide som hjälper människor med tugg- och sväljsårigheter
    Forskningsprojekt bakom ny guide som hjälper människor med tugg- och sväljsårigheter
    Licens:
    All rights reserved
    Filformat:
    .pdf
  • Forskningsprojekt bakom ny guide som hjälper människor med tugg- och sväljsårigheter
    Licens:
    All rights reserved
    Filformat:
    .doc