Pressmeddelande -
Findus först med klimatcertifierade grönsaker
Drygt 40 % av Findus grönsaker i dagligvaruhandeln är svenskodlade. Nu har Findus börjat införa klimatcertifiering på ett antal av de svenskodlade grönsakerna. Bakom klimatcertifieringen står Svenskt Sigill och Krav.
Sedan mer än 20 år tillbaka använder Findus en odlingsmetod LISA*, som har visat sig leda till klart minskad klimat- och miljöbelastning, friska jordar och uthålligt jordbruk. Metoden stämmer väl överens med de krav som Svenskt Sigill ställer. Findus blir först på marknaden med klimatcertifierade grönsaker.
- Findus grönsaker odlas i Skåne och Halland, och våra bönder följer stränga regler som innebär så liten miljöpåverkan som möjligt, berättar Anna Roslund Broekman, kommunikations och csr ansvarig på Findus.
-Sedan många år tillbaka arbetar vi med odlingsmetoden LISA*. Den garanterar samma låga gräns av bekämpningsmedelsrester i slutprodukten som för barnmatsprodukter, berättar Anna.
Svenskt Sigill innebär att grönsakerna kommer från svenska kontrollerade gårdar.
Svenskt Sigill har stränga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg och miljöansvar. För att få bära Svenskt Sigill märket måste gårdarna kontrolleras och godkännas.
Till en början är det 13 produkter som får bära Svenskt Sigills märke. Det är bland annat ärter, morötter, spenat, palsternacka, grönkål, gräslök, dill och persilja. Av dessa är sju produkter även klimatcertifierade. Och fler blir det.
- Vi är mycket glada över att vi inlett detta samarbete med Svenskt Sigill, säger Sandra Lindh, marknadschef grönsaker inom Findus.
- Vi vet att många konsumenter vill veta var deras mat och grönsaker kommer från. Mer än 80 % av de svenska konsumenterna känner till Svenskt Sigill*, berättar Sandra. Intresset för närodlat, klimatpåverkan och miljöhänsyn har ökat hos konsumenterna under det senaste året.
Findus har också sedan länge tillbaka arbetat med att minska miljö- och klimatpåverkan från våra anläggningar och våra odlingar. Enligt en mätning av SIK* minskade Findus sin miljöpåverkan med 38 % mellan 1980 och 2005. Det arbetet fortsätter med oförminskad kraft. Sedan 2008 går till exempel allt organiskt avfall från fabriken i Bjuv till en biogasanläggning, vilket generar en mängd energi som motsvarar uppvärmningen av tusentals hushåll.
På förpackningarnas baksida finns också en bild på den bonde som odlar de grönsaker som du som konsument köpt. Där finns också en karta som visar var grönsakerna odlats.
Från årsskiftet 2011 kommer det bli möjligt för våra konsumenter att via vår hemsida www.findus.se, gå in och få veta ursprunget på våra olika grönsaker, inte bara de svenskodlade.
- Vi är glada att Findus är först ut med att klimatcertifiera grönsaker. Redan nu finns klimatcertifierad mjölk, griskött och blommor från Svenskt Sigill. Och flera producenter står i kö för certifiering, säger Anders Karlsson, ansvarig för frukt och grönt på Svenskt Sigill.
För mer information vänligen kontakta:
Sandra Lindh, marknadschef grönsaker på telefon 042-86079 eller e-post: sandra.lindh@se.findus.com
Anna Roslund Broekman, ansvarig för kommunikation och csr, telefon 042-86101 eller e-post: anna.roslund@se.findus.com
Anders Karlsson, ansvarig frukt och grönt Svenskt Sigill, telefon 08-787 59 59 eller e-post: anders.karlsson@sigill.lfr.se
Fakta
* LISA = Low Input Sustainable Agriculture
* Källa: YouGov 2010 Food & Health
* SIK : Svenska institutet för livsmedel och bioteknik
Svenskt Sigill
Svenskt Sigill innebär att grönsakerna kommer från svenska kontrollerade gårdar. Svenskt Sigill har stränga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg och miljöansvar. För att få bära Svenskt Sigill märket måste gårdarna kontrolleras och godkännas av tredje part.
Klimatcertifiering med Svenskt Sigill och Krav
Nu finns färdiga regler för klimatcertifierad mat. Bakom de klimatcertifierade produkterna ligger ett gediget arbete med att utveckla regler som är vetenskapligt hållbara och samtidigt möjliga att genomföra på gårdsnivå. Reglerna har tagits fram i samarbete med SIK*. Mätbara faktorer på gårdsnivå är t ex effektiv gödselanvändning, och ökad kunskap om kvävekretsloppet. Sammanlagt tre år har KRAV och Svenskt Sigill arbetat med hjälp av experter på klimat, jordbruk och livscykelanalyser för att skapa ett regelverk som fungerar.
Om kriterierna bakom Svenskt Sigill
Svenska råvaror
Att råvarorna går att spåra tillbaka till de svenska gårdar de kommer ifrån.
Friska djur
Att djuren sköts med omsorg, och att de krav som finns på förebyggande hälsovård följs.
Närmare mat
Att maten är producerad i Sverige.
Skydd för vatten
Att försiktighetsprincipen gäller, och att bönder och odlare tar ansvar för miljö och vatten på sina gårdar.
Nej till GMO
Att genmodifierade djur och växter inte förekommer på gårdarna eller i fodret till djuren.
Alltid kontrollerat
Att oberoende revisorer besöker gårdarna regelbundet och kontrollerar att reglerna följs.
Mer information om klimatcertifiering finns på www.svensktsigill.se