Gå direkt till innehåll
De tidiga generationer från korsningar där vi har kombinerat de önskade arvsanlagen odlas i fält och skördas för hand. På bilden ser man frö-mogna äter som är avkomma från korsningar.
De tidiga generationer från korsningar där vi har kombinerat de önskade arvsanlagen odlas i fält och skördas för hand. På bilden ser man frö-mogna äter som är avkomma från korsningar.

Blogginlägg -

Agnese utvecklar framtidens gröna mat

Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka arbetar Agnese Brantestam som forskningschef på Findus forskningsavdelning och det är hon som har tagit över utvecklingen av nya svenska och europeiska ärtsorter. Målet med hennes arbete är att bidra till en hållbar utveckling inom lantbruksproduktionen och matsäkerhet för framtidens generationer. Dessutom har hon förmånen att döpa Findus framtida ärtsorter.

Eftersom odlingsmiljön befinner sig i ständig förändring krävs det att nya sorter ersätter de befintliga. De nya sorterna anpassas för att möta förändringar som t ex orsakas av svampar och bakterier men också klimatförändringar och utveckling i den praktiska odlingen. Utvecklingen av nya sorter ger även Findus, utöver anpassning av grödan till hållbar odling, möjlighet att kombinera smak med de näringsinnehållsegenskaper som vi vill uppnå i framtidens gröna ärter.

Hållbar grönsaksproduktion
Den unika ärtförädlingen har bedrivits av Findus sedan 50-talet och arbetet har hela tiden syftat till att utveckla en mer hållbar grönsaksproduktion, där man kombinerat förbättringar både i sorter genom förädling (utveckling) av nya sorter och i odlingsmetoder. Nu är vi ensamma i Europa med att integrera ärtförädlingen med produktion, något som gett oss möjligheter att arbeta med kvalitetsparametrarna inklusive smak i ett tidigt utvecklingsstadium. Dessutom har vi i mer än 40 år fokuserat på att utveckla bladmögelresistenta sorter som i sin tur inte kräver kemisk besprutning i odlingen.

Agneses fortsatta utvecklingsarbete kommer att bidra till ytterligare förbättringar inom hållbar produktion vilket i sin tur ger Findus förutsättningar att växa inom sektorn grön mat.

–Framtidens gröna mat är för mig mat vars produktion och användning har minsta möjliga miljöpåverkan samtidigt som det är gott att äta, ger oss glädje och de näringsämnen vi behöver, säger Agnese Brantestam, forskningschef på Findus.

Utökat förädlingsprogram i Sverige
Förädlingsprogrammet utökades nyligen och Findus kommer framöver att hantera ärtförädlingen för hela Nomad Foods-gruppen i Europa. I Sverige har Nomad Foods ett unikt utvecklingsteam – en grupp av experter som har arbetat med sortutvecklingen länge och med både kompetenser och kunskap om Findus ärtmaterial som man kan bygga vidare på. Förädlingen sker konventionellt, dvs traditionell växtförädling.

–Det nya uppdraget innebär att vi ska arbeta med flera odlingsmiljöer, vilket i sin tur innebär att vi behöver arbeta med större variation och troligen med bredare genetisk variation inom ärter. Detta är både en utmaning och möjlighet, men den stora fördelen är att vi får mer material att arbeta med, där vi kan hitta och testa nya egenskaper vi har inte undersökt förr, slår Agnese fast.Ju fler aktörer som utvecklar sorter till Europeisk odling desto större sannolikhet att genetisk mångfald mellan olika odlingar ökar och vi är mer beredda på de utmaningar som framtidens krav för hållbar produktion ställer.

Döpa ärtsorter efter pojknamn?
Den välkända Findusärtan Ebba är döpt efter förra forskningschefen Rolf Stegmarks fru så nu är vi naturligtvis nyfikna på vad de nya ärtsorterna kommer att heta framöver. Hur kommer du att döpa dina nya ärtsorter? Efter din man kanske?

– Det vill jag inte avslöja ännu. Dock vill jag döpa en sort till ’Rolf’, så att hela hans familj får var sin ärta. Men min man tjatar om att Johan är ett jättebra namn på en ärta. Vi får väl se hur det blir med den saken, säger Agnese och ler stort.

Så den stora frågan är om Findus gröna ärter kan komma att heta Rolf eller Johan i framtiden. Det får vi veta om ca 8 år, eftersom det är så lång tid det tar att få fram en ny ärtsort.

Fakta Agnese Brantestam
Agnese Brantestam är biolog med intresse och kunskap inom användning och bevaring av växtgenetiska resurser. Hon har en grundutbildning från Lettlands Universitet – med en Master Science i biologi med profil i genetik. Agnese disputerade på Sveriges Lantbruksuniversitet under 2005. Hennes avhandling handlade om hur korn som man odlar i Norden och Baltikum har förändrats under 100 år som en följd av intensivt förädlingsarbete. Hon har arbetat som forskare inom molekylärbiologiskt analys. Hon har arbetat på Nordisk Genresursenter som är en nordisk institution för bevarande och hållbart nyttjande av växter, husdjur och skog. I februari 2016 tog hon över staffettpinnen på Findus forskningsavdelning.

Ämnen

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Findus unika söta Ebba-ärta är klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill i och med att odlingen sker med minsta möjliga miljöpåverkan.

Unik ärtförädling stannar i Findus regi och utökas!

Det unika arbetet med utveckling av Findus nya ärtsorter - även kallat ärtförädling - som har bedrivits av Findus på Sellebergaområdet i Bjuv kommer att bli kvar i Findus regi. Förädlingsprogrammet utökas dessutom och Findus kommer framöver att hantera ärtförädlingen för hela Nomad Foods-gruppen i Europa

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan från vår produktion

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan från vår produktion

​Sättet vi hanterar och producerar vår mat måste bli mer hållbart. Idag står världens livsmedelsproduktion för 25 procent av människans klimatpåverkan. I Affärsvärldens webbserie ”Hållbar livsmedelsproduktion” berättar vi om hur vi arbetar för att minska klimatpåverkan från maten du äter.

Vi är övertygande om att jämställdhet gynnar vår affär

Vi är övertygande om att jämställdhet gynnar vår affär

Tidigare i veckan släppte Allbright sin årliga rapport där man tar tempen på svenska börsnoterade bolags jämställdhet. Inom Findus Sverige pågår sedan länge ett arbete med jämställdhet, vilket har gett goda resultat. Idag är har vi uppnått jämställdhet på alla nivåer inom företaget, något vi såklart är väldigt stolta över och som vi är övertygade om gynnar vår affär.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige