Pressmeddelande -
Findus lanserar kokbok om fryst grön mat
Väljer du också att äta grön mat någon gång i veckan? Fler och fler gör det. Ofta erbjuds gröna och vegetariska alternativ i menyerna på restaurang eller i lunchmatsalen på jobbet. Det handlar ofta inte om att välja bort, utan om att välja nytt. Findus lanserade i dagarna en ny kokbok för inspiration kring fryst grön mat som ärthummus, rödbetsbiffar och falafelburgare. Kokboken som riktar sig till personal inom storkök som skolmatsalar och restauranger släpptes på Gastro Nord-mässan i Stockholm i april.
Fler och fler väljer att äta grön mat. Från ”flexitarianer” som aktivt väljer att ersätta kött vid vissa tillfällen, till ”vegetarianer” som avstår helt från kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter – det finns både gamla och nya influenser som gör att fler väljer grön mat allt oftare.
Findus vill med hjälp av en ny kokbok underlätta för kökspersonal och kockar att laga mer grön mat enkelt och varierat. Ett brett utbud av gröna djupfrysta råvaror och ingredienser ska göra det enklare i storköken.
- Med djupfrysta råvaror och ingredienser är det enkelt att laga grön mat oftare, säger Martin Skoog, Kommunikationschef på Findus Foodservices.
- Vi vill med den nya kokboken lyfta kännedomen om djupfrysta råvaror och ingredienser och inspirera till mer smakrik grön mat, säger Martin Skoog.
Kokboken ”En grönare tid” innehåller 25 smakrika recept som är framtagna av kocken Jeppe Åkermyr på Findus.
I boken finner man bland annat Ärtbiff med vaxbönor i citrondressing; Rödbetsbiff med äppelcrème fraiche, pepparrot & bönotto; och Falafelburgare med rostade rotfrukter och dragondipp.
- Efter många år på diverse krogar runt om i landet och utomlands faller alltid min nyfikenhet tillbaka på den enkla och raka maten. Den jordnära och enkla maten består över tiden. Det är detta som inspirerar mig, att vända och vrida på det vi redan har och kan, säger Jeppe Åkermyr, kock på Findus.
Boken lanserades på Gastro Nord mässan i april. Den finns även att ladda ner digitalt eller beställa utan kostnad. I samband med mässan lanserades även fyra nya djupfrysta gröna alternativ:
Vetekornspilaff med äpple och tranbär – Vetekorn från durumvete med bl a grillad paprika, spenat, tomat och majs. Äpple och tranbär ger frisk, syrlig smak.
Falafelburgare - gjord på samma recept som Findus populära falafel, kikärter kryddade med bl a persilja, spiskummin och vitlök.
Quinoapilaff med bönmix – Quiona blandat med bönor, paprika och majs och lätt kryddat med chili och vilökt. Fungerar som smakrikt tillbehör till kött, fisk, fågel eller vegetariskt.
Vegetarisk tacofärs – Soja blandad med majs, paprika, bönor samt lök och tacokryddor. Serveras med tacosås och tortilla-bröd eller nachos.
Även i vanliga livsmedelsbutiker finns fler och fler "gröna alternativ". I fjol lanserade Findus sortimentet ”Simply Green” och utbudet av moderna djupfrysta grönsaksblandningar ökar varje år. Findus är även distributör av Quorn sedan årsskiftet.
För mer information kontakta :
Martin Skoog, Kommunikationschef Findus Foodservices, på email martin.skoog@se.findus.com eller telefon 042 – 86 000
Jeppe Åkermyr, Kock / Creative Chef på Findus, på email jeppe.akermyr@se.findus.com eller telefon 042 – 86 000
Ewa Hansson, Dietist Findus Foodservices, på email ewa.hansson@se.findus.com eller telefon 042 – 86 000
Bilder:
Från Gastro Nord-mässan: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/image/view/findus-kokbok-om-groen-mat-slaepptes-paa-gastro-nord-maessan-i-april-2012-130333
Jeppe Åkermyr : http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/image/view/jeppe-aakermyr-kock-creative-chef-hos-findus-130347
Kokboken ”En grönare tid” (framsida): http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/image/view/findus-kokbok-en-groenare-tid-om-djupfryst-groen-mat-2012-130350
Falafelburgare:http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/image/view/falafelburgare-fraan-findus-foodservices-130354
Vetekornspilaff med äpple och tranbär: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/image/view/vetekornspilaff-med-aepple-och-tranbaer-fraan-findus-foodservices-130353
Dokument:
Kokboken ”En grönare tid” från Findus (pdf-format): http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/document/view/kokboken-en-groenare-tid-fraan-findus-19694
Länkar:
Ladda ner eller dela kokboken “En grönare tid”:
http://viewer.zmags.com/publication/8cf0bbf8#/8cf0bbf8/2
Pressmeddelande Simply green (2011):
Pressmeddelande Grönsaker perfekta till (2012): http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/pressrelease/view/findus-groensaker-perfekta-till-naesta-generations-frysta-groensaksblandningar-729842
Pressmeddelande Quorn (2012) :
Visste du att:
- Djupfrysning är naturens sätt att bevara maten. Därför behövs inga konserveringsmedel.
- Fryst mat innehåller lika mycket näringsämnen och vitaminer som färsk. En brittisk studie som nyligen jämfört 37 näringsämnen i fryst respektive färsk mat påvisade inga näringsmässiga skillnader. Forskningsresultaten presenterades av Charlotte Harden från Sheffield Hallam University vid Findus matseminarium den 14 juni 2011: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/findus/document/view/presentation-charlotte-harden-findus-matseminarium-14-juni-14673
- Frysta grönsaker innehåller lika mycket eller mer vitaminer och mineraler än färska som köps i butik. Källa: Analys av det oberoende analysföretaget Eurofin 2009. Analysen har omfattat morötter, spenat, blomkål, broccoli, haricots verts och ärter. Läs mer om resultaten: http://www.findus.se/passion-for-mat/frysta-gronsaker-lika-nyttiga-som-farska/
Ämnen
Kategorier
Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 900 medarbetare och omsätter cirka 2 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.
Följ även Findus på: www.findus.se // www.facebook.com/FindusSverige // www.twitter.com/Findus_se