Gå direkt till innehåll
Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Blogginlägg -

Våra hav, vår framtid – men även vårt ansvar

Om yrkesfisket inte blir mer hållbart kan världshaven vara utfiskade år 2048*. FN-dagen World Ocean Day fungerar som en påminnelse om den akuta situation vi står inför. Årets tema, ”Our Oceans, Our Future”, belyser den starka kopplingen mellan våra havs framtid och vår egen.

Vi är på många vis beroende av våra hav och deras framtid är därför vårt ansvar. Som livsmedelsföretag finns det mycket vi kan göra för att värna om våra hav. Bland annat kan vi ge kunder och konsumenter möjligheten att välja hållbara alternativ när de köper fisk. 

Vi på Findus är därför stolta över att vi redan år 2003 introducerade MSC-märkt fryst fisk i Sverige och att vi år 2015 uppnådde vår målsättning att vår produktportfölj av vildfångad fisk är MSC-märkt. MSC-märkningen innebär att fisken är fångad på ett hållbart sätt och att all fisk kan spåras ända ner till enskilda bestånd. Vi är också stolta över att vi nu lanserar ASC-märkta produkter, vilket är motsvarigheten till MSC-märkningen för odlad fisk.

Men för oss räcker inte det. För att långsiktigt värna om världshaven och fiskbestånden arbetar vi aktivt tillsammans med andra aktörer, med målet att minska hoten om utfiskning av våra hav. Till exempel bidrog vi till rapporten ”Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald” som utfördes av Research Institutes of Sweden, på uppdrag av WWF och som presenteras i samband med lanseringen av WWFs Fiskguide 2017. Genom dessa samarbeten vill vi öka kännedomen om situationen i våra vatten och skapa större förståelse för vikten av ett hållbart fiske.

World Ocean Day fungerar som en bra påminnelse om att våra hav behöver oss precis lika mycket som vi behöver dem. Det är sen upp till oss, som individer och företag, att göra skillnad på daglig basis. 

Läs mer om World Ocean Day och se hur du kan bidra på andra sätt här

Maria Svantemark
CSR-Manager, Findus

* Worm, B. Science, Nov. 3, 2006; vol 314: pp 787-790. Impacts of Biodiversity Loss on Ocean Ecosystem Services

Ämnen

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Maria Svantemark, nytillträdd Nordic Sustainability Manager på Findus.

Findus ökar fokus på hållbarhet – Tillsätter ny Nordic Sustainability Manager

Maria Svantemark tillträder som Nordic Sustainability Manager. Detta som en följd av Findus ökade fokus på hållbarhetsfrågor. Maria kommer senast från rollen som CSR Manager på Findus Sverige AB. I sin nya roll kommer Maria att ingå i ledningsgruppen för både Sverige och Norge och bidra till utvecklingen av Nomad Foods Europes globala hållbarhetsstrategi.

Findus fortsätter att bidra till utvecklingen av hållbart fiske

Findus fortsätter att bidra till utvecklingen av hållbart fiske

Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus, kommer den 28 september att delta som expertrådgivare vid en workshop som arrangeras av det EU-finansierade matforskningsprojektet SUSFANS. Maria Svantemark har bjudits in som en av 30 utvalda europeiska experter för att bidra specifikt med sin kunskap inom hållbar fiskproduktion.

Trafikljuset från Fiskguiden. Foto: WWF

Ökad medvetenhet behövs för att skydda våra hav

Idag presenterade WWF Fiskguiden 2017. Genom att tilldela fiskprodukter grönt, gult eller rött ljus hjälper Fiskguiden konsumenter att göra medvetna val i fiskdisken. Findus CSR Manager Maria Svantemark menar att detta är en medvetenhet som behövs för att vi ska kunna skydda våra hav även i framtiden.

Bli klimatsmart med klimatberäknade recept

Bli klimatsmart med klimatberäknade recept

​I en värld där vi sätter allt större fokus på att vara klimatsmarta tycker vi på Findus att det ska vara lätt för dig att laga bra mat med liten klimatpåverkan. Därför klimatberäknar vi nu våra recept på hemsidan och märker upp alla som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) med vårt gröna löv för att du ska kunna göra ett aktivt och klimatsmart val när du ska laga din middag.

De färdigskurna Gourmetbitarna är smidiga att ha hemma i frysen och förenklar din matlagning eftersom de är redo att stekas lätt, läggas direkt i soppan eller tillagas i ugn i en fiskgratäng.

Nyhet i frysdisken! Djupfryst perfektion med Gourmetbitar av Torsk

Nya Gourmetbitar Torsk är en smart genväg till riktigt goda fiskrätter. Findus Gourmetbitar av torsk är särskilt utvalda, lyxiga kvalitetsbitar av torsk som passar perfekt i grytor, soppor, gratänger och fisktacos. Gourmetbitarna förenklar och förhöjer dina fiskrätter. Findus Gourmetbitar är fileade för hand till lagom stora bitar av den finaste delen av torsken. Djupfryst perfektion helt enkelt!

Samarbeten och kunskapsdelning för hållbara marina vattenbruk

Samarbeten och kunskapsdelning för hållbara marina vattenbruk

Globalt är vattenbruk, det vill säga odling av fisk och skaldjur, den starkast växande livsmedelssektorn till följd av en ökad efterfrågan av fisk samtidigt som fler vilda bestånd hotas av överfiske. Genom att dra lärdom av andra länders erfarenheter av vattenbruk har vi goda möjligheter att skapa hållbara fiskodlingar i Sverige.

Guldsparid och alger på ditt middagsbord ikväll?

Guldsparid och alger på ditt middagsbord ikväll?

Trots att vi i Sverige konsumerar fler än 100 arter inom kategorin sjömat står lax, torsk och sill ännu för en st​or majoritet av den totala konsumtionen. Vår ensidiga konsumtion gör att trycket på dessa fiskarter är väldigt högt och risken för överfiske av dem ökar. En väg framåt är att börja variera vårt intag av sjömat och upptäcka nya, spännande arter.

Panerad fisk i fredagstacon – för hälsan och miljöns skull!

Panerad fisk i fredagstacon – för hälsan och miljöns skull!

​Är du en av de många svenskar som firar in helgen med tacos? Tacos är, förutom att vara otroligt gott, en bra maträtt att använda för att exemplifiera hur vi genom att byta ut köttet mot fisk eller gröna protein kan göra gott för både vår hälsa och för miljön. Låt oss titta på vårt recept på fisktacos där vi har bytt ut nötfärsen mot panerad fisk som exempel.

Vår julgåva går till WWFs arbete för ett levande hav!

Vår julgåva går till WWFs arbete för ett levande hav!

Våra hav hotas av utfiskning och för oss är det en självklarhet att all vildfångad fisk vi använder är MSC-märkt. Som en del i vår ambition att bidra till friskare hav går årets julgåva till Världsnaturfonden WWFs arbete för ett levande hav.

Eftersom vi på Findus också vill att det ska finnas fisk i haven i framtiden är vi med och stöttar MSC´s initiativ för att öka kunskapen om hållbart fiske.

Så arbetar vi för att även framtida generationer ska kunna äta fisk

Vi på Findus arbetar för friskare hav på flera vis, bland annat genom ett tätt samarbete med Marine Stewardship Council (MSC). I år är det 15 år sedan vi på Findus var först i Sverige med att lansera MSC-märkt fisk på den svenska marknaden. Sedan 2015 är hela vårt vildfångade fisksortiment, både riktat till konsument och till restauranger och storhushåll, MSC-märkt.

​​Håll dig frisk – ät mer fisk!

​​Håll dig frisk – ät mer fisk!

I min roll som dietist är det inte helt ovanligt att jag får frågan vad som är hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv och hur ska man äta för att må bra. Självklart finns det inget enkelt svar på den frågan, då många faktorer spelar in. Däremot vet vi att kosten spelar en viktig roll.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige