Gå direkt till innehåll
Under höstlovet undervisar vi skolkockar i ämnet vegetarisk matlagning för en hållbar framtid

Blogginlägg -

Under höstlovet undervisar vi skolkockar i ämnet vegetarisk matlagning för en hållbar framtid

Visste du att mycket av den mat som barn äter i skolor runt om i landet kommer från oss på Findus? Som leverantör av mat till Sveriges skolor vill vi ta ansvar för att maten som lagas och serveras i skolorna inte bara är god och nyttig utan även hållbar. Vi startade därför under hösten 2017 Green Cooking Academy där Findus Foodservices utbildar kockar i vegetarisk matlagning.

Under förra veckan, medan eleverna var på höstlov, passade vi på att utbilda skolkockar på flera platser runt om i landet. I vårt eget provkök i Malmö tog Finduskocken Kenneth emot Helsingborgs kommun för två dagars utbildning med kommunens förskole- och skolkockar. Ett par timmar norrut höll våra distrikschefer Emma och Christoffer samma utbildning för kockar i Trollhättans kommun. Utbildningen hölls i kommunens centralkök där det dagligen tillagas 8000 portioner mat.

I Tyresö söder om Stockholm höll distriktscheferna Calle, Lotta och Emma utbildning för Tyresö kommunen. Dagen inleddes med en genomgång av Findus hållbarhetsarbete och en diskussion kring hur vi på Findus tillsammans med kommunerna kan göra världen mer hållbar. Diskussionen resulterade i att kommunens skolor ska lansera vegetariska veckor, nästa gång i februari 2019. Kul att se att vårt initiativ Green Cooking Academy ger konkreta resultat!

Våra utbildningar avslutas alltid med att den mat som lagats under dagen dukas upp till ett grönt smörgåsbord. Medan vi äter diskuterar vi intrycken från dagen, vilka möjligheter som kockarna upplever med att tillaga vegetariska rätter och hur vi tillsammans kan göra verklig skillnad för båda människa och miljö genom maten vi äter.

Läs mer om Green Cooking Academy.

Maria Svantemark
Nordic Sustainability Manager
Findus Sverige

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Findus reception

Findus reception

Presskontakt 010-6005200

Relaterat innehåll

Jättestenskolan i Grums vinner pris som Sveriges bästa gröna skolkök

Jättestenskolan i Grums vinner pris som Sveriges bästa gröna skolkök

​Skolor över hela landet har under hösten tävlat om att skapa Sveriges bästa vegetariska servering. Tävlingen Let’s Go Greener är initierad av Findus och är en del av företagets arbete för att göra skolköken grönare. Vinnare av årets tävling Let’s Go Greener blev Jättestenskolan i Grums, som vinner en konsert med barnens favoritartist Hasse Andersson som pris.

Den växande klimatångesten – en glädjande nyhet?

Den växande klimatångesten – en glädjande nyhet?

En nyligen publicerad undersökning visar att hela 33 % av svenskarna ibland eller alltid slänger mat som passerat bäst-före-datum, utan att själv titta hur maten ser ut. 8 av 10 berättar att det ger dem dåligt samvete.

Därför är den storskaliga matproduktionen viktig när vi skapar hållbara livsmedelssystem

Därför är den storskaliga matproduktionen viktig när vi skapar hållbara livsmedelssystem

​När forskare, näringsliv och politiker möttes på EAT Stockholm Food Forum under förra veckan för att diskutera hållbara livsmedelsystem uteblev debatt kring att storskalig livsmedelsproduktion har en roll att spela. Det fanns en enighet kring att de utmaningar vi står inför är så stora att vi inte kan utelämna någon del av industrin.

Så möter vi konsumenters efterfrågan på alternativ till köttet

Så möter vi konsumenters efterfrågan på alternativ till köttet

I veckan presenterade Jordbruksverket färska siffror som visar att svenska folkets konsumtion av kött under 2018 var den lägsta på 10 år. Det är andra året i rad som den totala köttkonsumtionen minskar. Vi på Findus välkomnar utvecklingen och jobbar just nu för fullt för att möta konsumenternas efterfrågan på alternativ till köttet.

Bjud dina gäster på mat som ger gott samvete i jul

Bjud dina gäster på mat som ger gott samvete i jul

Tidigare i december presenterade Jordbruksverket statistik som visar att köttätandet i Sverige minskar för andra året i rad. Det är glädjande nyheter men ingen överraskning för oss som inte tror att vegetarisk kost och mindre rött kött är en trend, utan ett paradigmskifte.

Enligt EAT Lancet-rapporten behöver den global konsumtionen av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter dubblas, och konsumtion av livsmedel som rött kött och socker behöver minskas med mer än 50%.

Hur ska vi få världens medborgare att radikalt ändra hur de äter?

Nyligen lanserades EAT Lancet-kommissionens rapport med riktlinjer för hur vi ska kunna förse en befolkning på 10 miljarder människor med mat år 2050, utan att tumma på vare sig vår egen eller vår planets hälsa. Positivt är att rapporten visar att det är möjligt att förse 10 miljarder människor med mat år 2050.

Välkommen till Findus - Djupfrysta grönsaker, fisk och måltider sedan 1941

Findus Sverige AB är marknadsledande inom frysta grönsaker, fisk och lagade rätter. Kvalitet och smak samt hälsa och hållbarhet är sedan starten på 1940-talet nyckelord för verksamheten. Vårt engagemang bygger på att vi vill hjälpa alla som lagar mat att göra livet bättre i flera avseenden. Oavsett om du lagar mat privat - till dig själv, till vänner eller familj - eller om du i din yrkesroll lagar mat - till skolbarn, restaurangbesökare eller äldre - vill Findus bidra med naturlig, näringsrik och hållbar mat, varje dag.

Findus Sverige, med huvudkontor i Malmö, ingår i Nomad Foods Europe (NFE), Västeuropas största livsmedelsbolag inom kategorin fryst mat. Koncernen omsätter 2,3 mrd kronor och sysselsätter 180 medarbetare i Sverige. Bolaget har 4 800 medarbetare i 17 länder samt 13 egna fabriker i Europa. Nomad Foods Europe marknadsför produkter under varumärkena Findus, Birds Eye, Iglo, la Cocinera, Lutosa, Goodfella’s och Aunt Bessie’s.

Findus Sverige AB

Nordenskiöldsgatan 8, hisshall B
211 19 Malmö
Sverige